Geschiedenis: de uitvinding van de bikini

Geschiedenis: de uitvinding van de bikini

Officieel werd de bikini geboren op 3 juni 1946. De Fransman Jacques Heim liet op die dag het eerste tweedelige badpak zien, de voorloper van de bikini. Slechts een maand later zou de Franse ingenieur Louis Réard de échte bikini tentoonstellen. Eerst verstoten, maar nu massaal omarmd: de bikini!

Romeinse bikini’s?

Volgend jaar vieren wij het 70-jarig bestaan van de bikini en vieren vrouwen massaal over de hele wereld de uitvinding van dit fijne kledingstuk voor de zomer, maar in feite is de bikini al een stuk ouder dan dat wij allemaal denken. In de Oudheid bestonden bikini’s namelijk ook al. Er zijn afbeeldingen bekend die bikini-achtige kleding voor vrouwen laten zien rond 1400 v.Chr. Maar het duidelijkste voorbeeld zien wij in het wereldberoemde mozaïek ‘The Bikini Girls’, in Villa Romana del Casale, Piazza Armerina op Sicilië.

Dit mozaïek, dat de onderkant siert van een Romeins frigidarium, een koud bad in de Oudheid in de thermen, laat tien vrouwen in bikini’s zien. Maar ze worden niet gebruikt om mee te zwemmen. De dames op het mozaïek, dat is gemaakt in 400 na Christus, zijn druk bezig met atletiek in hun haast niets verhullende niemendalletjes. Het oudste voorbeeld van de bikini die erg veel weg heft van onze moderne bandeau bikini!

Discutabele uitvinding

Maar bijna 1550 jaar waren de meningen sterk verdeeld over de (tweede) uitvinding van de bikini. Want strandkleding moest netjes en alles verhullend zijn. Tegen het einde van de negentiende eeuw naaiden vrouwen gewichtjes in de zomen van hun kleding, zodat de kleding niet omhoog zou kruipen. Deze creaties werden in het begin van de twintigste eeuw vervangen door pakken uit één stuk, een voorloper van het badpak, waardoor de huid bedekt bleef maar de contouren van het vrouwenlijf te zien waren.

Verboden op de Miss World Contest

De bikini werd eerst verboden bij de Miss World Contest in 1951 en België, Italië, Spanje en Australië verboden het dragen van de bikini in zijn geheel. Het Vaticaan sprak zich openlijk uit tegen de bikini en noemde het een zondig kledingstuk. Maar Hollywood omarmde de bikini een paar later massaal en met boegbeelden als Brigitte Bardot, Ursula Andress en Marilyn Monroe was de populariteit van de bikini niet te stuiten.

Bron: ISGeschiedenis

Beeld: Wikimedia Commons

Share This

About the author